Czy imbir pomaga w problemach z trawieniem?

Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych. Stanowi nieodłączny element potraw kuchni tajskiej, indyjskiej oraz japońskiego sushi. Kłącza imbiru zawierają cenny olejek eteryczny, a także gingerol, nadający przyprawie charakterystyczny ostry i korzenny smak.


Imbir jako lek


Już w starożytności doceniano potencjał leczniczy tej przyprawy. Obecnie coraz częściej naukowcy potwierdzają skuteczność stosowania imbiru w medycynie. Wyniki badań pokazują, iż kłącze imbiru może działać żółciopędnie. Zwiększenie ilości wydzielonej do przewodu pokarmowego żółci ułatwia trawienie i łagodzi objawy niestrawności. Przyprawa ta pobudza również motorykę przewodu pokarmowego. Imbir jest także stosowany w profilaktyce choroby lokomocyjnej. Łagodzi nudności, przeciwdziała mdłościom i wymiotom.


Jaki imbir wybrać?


Na rynku dostępnych jest kilka odmian imbiru. Najwyższą jakością charakteryzuje się imbir jamajski, który nie jest poddawany procesom bielenia. Jest aromatyczny i ma słodkawy smak. Dobrej jakości jest również imbir malabarski. Ciemno zabarwiony imbir zachodnioafrykański ma natomiast najostrzejszy smak. Najlepiej wybierać świeże kłącza tej przyprawy, gdyż imbir w formie proszku szybko wietrzeje.