Dieta w chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa zaliczana jest do jednej z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego, dotyka nawet 10% pacjentów uskarżających się na dolegliwości ze strony układu trawiennego. Właściwa dieta może znacznie złagodzić jej objawy i poprawić samopoczucie.

 

Dieta łatwostrawna to podstawa

 

W chorobie wrzodowej zawsze należy zwracać uwagę na to, aby spożywane produkty łatwo się trawiły, nie zalegały długo w żołądku i nie powodowały zwiększonego wydzielania soków trawiennych. Dlatego też należy unikać potraw ciężkostrawnych, smażonych i tłustych, mocnych wywarów z mięs oraz aromatycznych warzyw, produktów marynowanych i wędzonych.

 

Posiłki powinny być spożywane regularnie. Zaleca się stosowanie technik kulinarnych takich jak jak gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie.

 

Spożycie tłuszczu w chorobie wrzodowej

 

Nadmierne spożycie tłuszczy może przyczyniać się do nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych, ponieważ opóźnia opróżnianie żołądka. Dlatego należy unikać produktów bogatotłuszczowych. Warto jednak zwracać uwagę na jakość spożywanych tłuszczy, ponieważ badania pokazują, że tłuszcze wielonienasycone, mogą przyspieszać gojenie się uszkodzeń błony śluzowej. Co więcej, tłuszcze z rodziny omega 3 i omega 6, mogą także przyczyniać się do hamowania rozwoju bakterii H. pylorii. Dobrym źródłem w diecie tłuszczów wielonienasyconych są oleje roślinne i ryby.

 

Ograniczamy sól

 

Sól wykazuje działanie drażniące na śluzówkę żołądka., jej wysokie spożycie może zwiększać nie tylko ryzyko zapaleń błony śluzowej, ale także zakażenia bakterią H. pylori.

 

Czy należy ograniczyć spożycie kawy?

 

Kawa stanowi źródło kofeiny, która może zwiększać kwasowość soku żołądkowego, a tym samym może przyczyniać się do powstawania zapaleń błony śluzowej żołądka. Podobne działanie wykazuje teina zawarta w herbacie.

 

Wbrew pozorom chili może pomóc

 

Ogólne zalecenia żywieniowe dla osób z chorobą wrzodową nakazują ograniczenie w diecie ostrych przypraw. Jednak badania naukowe pokazują, że kapsaicyna zawarta w papryczkach chili czy pieprzu cayene może być pomocna u pacjentów przyjmujących aspirynę, ponieważ zwiększa ukrwienie błony śluzowej żołądka.

 

Parasol ochronny z antyoksydantów

 

Naukowcy udowodnili, że witamina C – silny antyoksydant, może hamować wzrost bakterii H. pylori. Natomiast witamina E może zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać uszkodzeniom śluzówki żołądka. Podobne działanie wykazuje beta-karoten, który pobudza produkcję ochronnego śluzu w warstwie śluzowej żołądka. Dlatego dieta osób z chorobą wrzodową powinna być bogata w produkty będące dobrym źródłem tych witamin, czyli warzywa i owoce oraz oleje roślinne.