Koktajl z leśnych skarbów

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego pitnego
  • Garść leśnych jagód
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Mięta do przybrania


Wykonanie:
Dokładnie umyte jagody wraz z pozostałymi składnikami umieść w blenderze, zmiksuj do gładkości. Koktajl przelej do szklanek i udekoruj listkiem mięty.

Komentarz dietetyka:
Żurawina bogata jest nie tylko w witaminy antyoksydacyjne, takie jak A, C i E, ale zawiera również potas i sód. Obecna jest w niej także luteina – składnik ważny dla wzroku. Co więcej, zarówno jagody leśne, jak i żurawina są źródłem związków polifenolowych o działaniu przeciwutleniajacym. Stanowią doskonały element diety chroniącej przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca czy nowotwory.
Co ciekawe, historia II wojny światowej mówi, że piloci RAF-u spożywający dżem z jagód lepiej widzieli w nocy.