Nietolerancja laktozy a spożywanie produktów mlecznych

Trudności w trawieniu laktozy, potocznie zwanej cukrem mlecznym dosyć często występują u osób dorosłych. Dane szacunkowe wskazują, że około 70% ludzi na świecie nie toleruje tego cukru. W Polsce problem z trawieniem laktozy może mieć około 17-37% osób. Czy jeśli nie toleruje się laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne? Nie, ponieważ produkty fermentowane są zazwyczaj bardzo dobrze tolerowane.

 

Co jest powodem nietolerancji laktozy?

 

Spożyta laktoza, rozkładana jest w jelicie cienkim przez enzym zwany laktazą. Znajduje się on na szczycie komórek jelita. Niestety u części osób dorosłych następuje zanik aktywności tego enzymu. W konsekwencji nieprawidłowe trawienie produktów zawierających laktozę powoduje uporczywe dolegliwości takie jak biegunki, wzdęcia, czy bóle brzucha. Dlatego część osób dorosłych nie spożywa mleka, jednak zazwyczaj dobrze tolerują produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko.

 

Dobroczynne bakterie fermentacji mlekowej

 

W produktach mlecznych fermentowanych znajdują się bakterie kwasu mlekowego, dzięki którym odbywa się fermentacja mleka. Bakterie te podczas procesu fermentacji rozkładają laktozę, czego wynikiem jest dużo niższa zawartość tego cukru w produkcie końcowym. To dzięki nim powstaje przyjemny orzeźwiający kwaskowaty smak. Co więcej, bakterie te ułatwiają również trawienie laktozy w naszym przewodzie pokarmowym już po spożyciu jogurtu czy kefiru. Dlatego też osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać mleczne produkty fermentowane bez uczucia dyskomfortu.