Polski superfood: Siemię lniane – pozytywny wpływ na pracę jelit

Siemię lniane, czym właściwie jest i jak je stosować?


Siemię lniane można spożywać w postaci całych ziaren lub zmielone - i to z tej właśnie formy składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Warto przechowywać jednak całe ziarna, które będą trwalsze, a mielić siemię tuż przed spożyciem, bowiem zdrowe kwasy tłuszczowe w nim zawarte łatwo się utleniają i tracą swoje właściwości.


Nasiona lnu można zalewać wodą i spożywać po napęcznieniu, dodawać do owsianki, jogurtu, koktajli, sałatek, ciast, babeczek i pieczywa. Korzystny wpływ tych małych ziarenek odczuje całe nasze ciało - od mózgu, przez układ pokarmowy i krążenia, po stan włosów, skóry i paznokci.


Wróćmy do przewodu pokarmowego – w czym siemię może pomóc?


Łagodzenie dolegliwości związanych z zaburzeniem pracy przewodu pokarmowego to najbardziej znana właściwość siemienia lnianego. Kisiel, bo taką konsystencję przybierają nasiona lnu po zalaniu wodą, ma działanie osłonowe - ochrania śluzówkę przewodu pokarmowego przed mikrouszkodzeniami i stanami zapalnymi oraz łagodzi żołądkowo-jelitowe dolegliwości bólowe. Stanowi też świetną pożywkę dla „dobrych” bakterii jelitowych, pełniąc w ten sposób funkcję prebiotyku.


Mielone siemię lniane, dzięki swoim łagodzącym i ochronnym właściwościom, może zmniejszać nasilenie dolegliwości u osób z zespołem jelita drażliwego.


Profilaktyka oraz pomoc w leczeniu zaparć


Siemię lniane charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego w swoim składzie (zarówno frakcji rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej). Składniki te nie są trawione i mają zdolność do wiązania wody w treści pokarmowej jelita, zwiększając tym samym objętość stolca oraz ułatwiając, również dzięki powstałym śluzom, jego wydalanie. Dodatkowo siemię lniane delikatnie drażni ścianki jelit, stymulując ich ruchy robaczkowe i tym samym również usprawnia wypróżnianie.


Regularnie spożywane nasiona lnu mogą być pomocne w profilaktyce zaparć oraz pozwolą szybciej się z nimi uporać, jeżeli już wystąpią. Należy jednak pamiętać że poprawę uzyskamy tylko przy równoczesnym wypijaniu dużej ilości wody, w przeciwnym wypadku efekt może być odwrotny od zamierzonego.


Stany zapalne żołądka i jelit


Siemię lniane jest produktem polecanym w nawracających stanach zapalnych w przewodzie pokarmowym. Może być pomocne zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach – pomoże przywrócić prawidłową perystaltykę jelit, złagodzi stan zapalny i dolegliwości bólowe. Śluzy powstałe po zaparzeniu nasion, działają osłonowo na błonę śluzową przewodu pokarmowego, chroniąc go przed substancjami drażniącymi i toksycznymi.


Spożywanie wywaru z siemienia lnianego poleca się m.in. przy nieżycie i stanach zapalnych żołądka, dwunastnicy i jelit, nadkwasocie, wrzodach i zaburzeniach wypróżniania. Ważne jest, aby podczas zaostrzenia dolegliwości nie spożywać całych ziaren, tylko zmielone (zaparzone, wywar).

Wybrane piśmiennictwo:
1.    Bartkowski L.: Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody. CHEMIK 2013, 67, 3, 186-191.
2.    Grochowska U., Konsultacja: dr hab. n. med. Piotr Albrecht: Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita”, Warszawa 2013.
3.    Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z.: Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego. Medycyna Rodzinna 2017; 20(1): 41-47.