Produkty mleczne w piramidzie zdrowego żywienia

Piramida zdrowego żywienia w rysunkowy sposób przedstawia proporcje różnych produktów żywnościowych, które powinny znajdować się w codziennym prawidłowo zbilansowanym jadłospisie. Właściwa kompozycja diety zapewni nam pełnię zdrowia, dlatego też warto wprowadzić te zalecenia w codzienny styl życia.
 

Czwarte piętro piramidy – mleko i produkty mleczne
 

Na 4. Piętrze piramidy znajduje się mleko oraz jego przetwory. W przypadku zaleceń dla dzieci i młodzieży, mleko lub mleczne napoje fermentowane (np. jogurt, kefir czy maślanka) powinny być spożywane każdego dnia w ilości 3-4 porcji, w przypadku osób dorosłych 2 porcji, natomiast w przypadku seniorów 3 porcji. Należy zaznaczyć, że jedna porcja równa jest 1 szklance napoju, częściowo napoje mleczne można zastąpić serami.
 

Produkty mleczne stanowią nieocenione źródło wapnia w naszej diecie, a jak powszechnie wiadomo wapń bierze udział w budowie kości, mineralizacji zębów, a także przekaźnictwie nerwowym i skurczach mięśni, w tym mięśnia sercowego.
 

Jak wkomponować produkty mleczne w codzienne menu?
 

Mleko można stosować zamiennie z jogurtem, kefirem czy maślanką. Wszystkie te produkty zawierają podobną ilość wapnia. Stanowić mogą bazę do wielu dań typu płatki na mleku, budynie czy koktajle. Są także składnikiem naleśników i placuszków z owocami lub warzywnych. Mleko można dodać do kawy i herbaty. Z jogurtu można przygotować pyszne lekkie sosy, zarówno w wersji słodkiej (np., z wanilią), jak i w wytrawnej (np. z czosnkiem i ziołami). Wiele przepisów na przepyszne dania odnajdziesz na naszej stronie internetowej.
 

Przykłady wkomponowania produktów mlecznych do codziennej diety zgodnie z zaleceniami piramidy żywieniowej.

Posiłek Dzieci i młodzież Osoby dorosłe Seniorzy
I śniadanie Pasta jajeczna, bagietka i pomidorki koktajlowe, kakao Jogurtowa owsianka z truskawkami i siemieniem lnianym, grahamka z polędwicą, papryka i sałatą, herbata jaśminowa Płatki ryżowe na mleku z malinami i cynamonem, grahamka z szynką i pomidorem, kawa zbożowa
II śniadanie Grahamka z kurczakiem i warzywami, koktajl z leśnych skarbów Sałatka warzywna z łososiem, chleb pełnoziarnisty, woda z cytryną Koktajl truskawkowy z nutą bazylii, ciasto drożdżowe
Obiad Jogurtowa zupa wiśniowa, pieczony indyk, ziemniaki, marchewka z groszkiem, woda z cytryną Chłodnik z botwinką, dorsz pieczony z pomidorami, kasza pęczak, mix sałat z oliwą, woda z cytryną Zupa kalafiorowa, Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną
Podwieczorek Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem, herbata rumiankowa Zielony koktajl jogurtowy z kiwi, garść orzechów Budyń jaglany na mleku ze śliwkami, woda z cytryną
Kolacja Muffinki z brokułami, paski papryki kolorowej, herbatka malinowa Placki cukiniowe z sosem jogurtowo-czosnkowym, herbata czarna Ryż z warzywami i kurczakiem, herbata jaśminowa