Szybki chłodnik z botwinką

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 jajka
  • 500 ml jogurtu naturalnego pitnego
  • 2 cebule dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 duże rzodkiewki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz


Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Buraczki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Liście botwinki, cebulę i seler naciowy posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło, podsmaż na nim dymkę, botwinkę i selera. Do wystudzonych duszonych warzyw dodaj jogurt, całość dokładnie zblenduj. Dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Zupę wyłóż na talerz, dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i jajko, a wierzch posyp posiekanym koperkiem.